Generic selectors
Exacte woorden
Titel
Content
Categorie
Energie
Internet
Mobiel
Verzekeren

Steeds meer mensen stappen over van energiebedrijf

Uit recent onderzoek van de ACM is gebleken dat de Nederlandse huishoudens steeds vaker overstappen naar een andere energieleverancier.

In 2014 hebben 13,3% Nederlanders de overstap gemaakt naar een ander energiebedrijf. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat de overstap over het algemeen soepel verloopt. De tevredenheid over de overstap is ook hoog te noemen dit stond in 2013 op 94% en een jaar later zelfs 96%. Men maakt de overstap naar een ander energiebedrijf met meer gemak en vertrouwen.

Meer dan de helft van alle huishoudens

Sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2004 was het aantal overstappers dat 55%, 25% stapte twee keer over, en 12% zelfs drie over. De verschillende energietarieven onderling zorgen voor het overstappen naar een ander goedkoper energieproduct. Het scheelt de consument op jaarbasis een paar honderd euro (€400). Er zit ook een groep consumenten tussen dat de overstap nog niet gemaakt heeft, dit heeft te maken met het feit dat zij tevreden zijn met waar ze zitten. Ook de huivering om met allemaal rompslomp te zitten is aanwezig, en dat maakt het dat bepaalde consumenten liever bij zijn huidige energiebedrijf blijft.

Variabele contracten gewild

Er zijn ook consumenten die zelf de telefoon pakken en hun eigen energiebedrijf vragen om een korting, 7% daarvan wisselde van energietarief bij hun energiebedrijf. Variabele contracten blijken het meest populair 59% kiest voor het variabele contract. En dan heb je nog de groep die kiest voor duurzame energie dit aantal is 64%.

Van de Europese landen zijn België, Noorwegen en Portugal de drie landen waar de meeste overstappers zijn. Nederland staat op de 4e plaats met elektriciteits overstappers. Gas kent ook een top 3 dat zijn Ierland, België en Nederland, Nederland neemt hier een 2e plaats in.